Hoe zorgen we ervoor dat voetballende meiden dezelfde kansen krijgen als jongens? Programmamaker en ex-voetbalster Ouassima Tajmout gaat op zoek naar antwoorden, door in gesprek te gaan met speelsters, trainers en managers. Hoe ziet vrouwenvoetbal er anno 2023 precies uit? Wat zijn de grootste verschillen met de mannen? En wat moet er gebeuren om die verschillen kleiner te maken?
Tessel Middag is niet alleen voetbalster, ze heeft als historica ook academisch onderzoek verricht naar de geschiedenis van vrouwenvoetbal in Nederland. Ouassima Tajmout gaat met haar in gesprek en ontdekt welke weg de sport heeft afgelegd en op welke schouders de speelsters van vandaag de dag staan. Tessel neemt ons mee naar halverwege de 20e eeuw, toen de eerste pioniers de weg effenden en streden voor gelijke kansen in het voetbal. Ouassima spreekt daarnaast ook met bondscoach Andries Jonker, die vertelt hoe zijn aanvankelijke afkeer van vrouwenvoetbal veranderde in sympathie.
Jaimy Ravensbergen weet als geen ander hoe groot de verschillen tussen mannen- en vrouwenvoetbal zijn: als profvoetballer bij ADO - en komend seizoen bij Twente - ondervindt ze die namelijk dagelijks. Want aangezien een vrouwelijke voetballer niet alles op de sport kan inzetten, moest ze zich naast haar carrière als topsporter laten opleiden voor een tweede beroep, namelijk als juf. En dat heeft nadelige consequenties, zo vertelt ze in gesprek met Ouassima Tajmout. Om gelijkheid tussen mannen- en vrouwenvoetbal te vergroten, is media-aandacht cruciaal. Sander Heithuis is als redacteur media verbonden aan WOMEN Inc. Hij onderzocht hoe groot de verschillen zijn én wat er gebeurt wanneer vrouwenvoetbal wel ineens media-aandacht krijgt.
Gemengd trainen is goed voor zowel jongens als meiden. Sandra Awondatu is daar heilig van overtuigd. Zij is voetbaltechnisch coördinator van SC Buitenboys en vertelt in gesprek met Ouassima Tajmout welke voordelen deze aanpak heeft voor de ontwikkeling van voetbaltalent bij clubs. Ook topscorer Vivianne Miedema heeft, vanuit eigen ervaring, veel ideeën over hoe de verschillen tussen mannen- en vrouwenvoetbal verkleind kunnen worden. De inspiratie deed ze op als speler voor het Nederlands elftal, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, waar ze voetbalt voor Arsenal. Het vrouwenvoetbal is daar al een stuk verder dan bij ons in Nederland. Wat kunnen we daarvan leren?
Daphne Koster is de spil van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Ze debuteerde al op haar 14e bij Oranje, waarna ze vervolgens bij het Nederlands elftal terechtkwam. Inmiddels is ze manager vrouwenvoetbal bij Ajax, waarbij het ontwikkelen van een CAO voor vrouwelijke spelers een enorme focus heeft. En er is nog meer om voor te strijden, zo vertelt ze in gesprek met Ouassima Tajmout. Volgens haar is het investeren in opleidingen voor meiden bijvoorbeeld onmisbaar. Bondscoach Andries Jonkers plaatst de sport in historisch perspectief: ten opzichte van waar we nu staan is er enorme winst behaald de afgelopen decennia.